Waar kan ik de opleiding volgen?

EuroPilot Center heeft 2 pilotenscholen gevestigd op de internationale luchthaven van Antwerpen en in California. Beide campussen zijn volledig ingericht met moderne trainingslokalen, de nieuwste flight simulators en een nieuwe glass cockpit vloot. 
 
De opleiding lijnpiloot wordt deels georganiseerd in California omwille van de vele voordelen, zoals ideale weersomstandigheden, ervaring met bergvliegen, uitdagende bestemmingen (Los Angeles, Las Vegas, Catalina Island, Big Bear, Grand Canyon, enz.), een complex luchtruim, het verbeteren van de radio communication skills (Engels) en de afwezigheid van de landingstaksen.

Veelgestelde vragen

  • Een lijnpiloot vliegt professioneel (voor een luchtvaartmaatschappij) en ontvangt hiervoor een loon.
  • Een privépiloot mag geen vergoeding ontvangen voor zijn uitgevoerde vluchten. Hij vliegt louter hobbymatig maar kan eveneens passagiers meenemen aan boord, alsook de landsgrenzen overschrijden.

Uiteraard zal het type vliegtuig verschillend zijn:

  • Een lijnpiloot vliegt gebruikelijk met grotere, meer performante vliegtuigen (bv. Boeing, Airbus etc.). 
  • Een privépiloot vliegt veelal met kleinere toestellen (bv. Cessna, Diamond etc.).
  • De minimumleeftijd om piloot te worden is 17 jaar. Wel mag de opleiding gestart worden op jongere leeftijd en de eerste solo vlucht (alleen aan boord) is toegestaan vanaf 16 jaar. 
  • De maximumleeftijd om de opleiding te starten hangt af van de medische geschiktheid van de kandidaat en deze kan worden aangetoond via een medische toelating (Medical). 

Voor meer info over de leeftijdsbeperkingen of het bekomen van een Medical, maak vrijblijvend een (online) afspraak met onze Aviation Coach.

Dat is mogelijk in functie van het gekozen opleidingstraject.
 
Voor de opleiding lijnpiloot kan je hier de verschillende trajecten terugvinden.
Voor de opleiding privépiloot kan je hier de verschillende trajecten terugvinden.

Indien de kandidaat goed ziet met correctie (bril/lenzen) is het wel degelijk mogelijk een medical te bekomen. Echter, dit wordt steeds beoordeeld door een medisch centrum (de toegestane afwijking is geplafonneerd).

Voor meer info over het bekomen van een Medical, maak vrijblijvend een (online) afspraak met onze Aviation Coach.

Gezien de voertaal in de luchtvaart Engels is, dient de kandidaat lijnpiloot en privépiloot over een goede basiskennis te beschikken. Het cursusmateriaal is opgesteld in de Engelse taal en ook de radiocommunicatie in het vliegtuig verloopt in het Engels. Tijdens de training is er uiteraard ruimte om zich met het jargon beter vertrouwd te maken.

Wiskunde en fysica komen tijdens de opleiding aan bod maar steeds in toegepaste vorm.
  • Voor de privépiloot opleiding volstaat een algemene kennis.
  • Voor de opleiding lijnpiloot is een hoger niveau vereist. Hiervoor organiseert EuroPilot Center gratis online cursussen ter voorbereiding.
De pilotenopleiding bestaat uit een luik theorie en praktijk.
  • Voor de theorie, wordt de kandidaat na een succesvol intern examen voorgesteld voor het officieel examen bij de luchtvaartautoriteiten.
  • Praktijk examens vinden plaats in de trainingstoestellen van de school met een bevoegde examinator.

Het theoretische luik van de opleiding bestaat uit klassikale lessen die on-campus of online worden gegeven. De praktijk vindt plaats op de simulatoren en vliegtuigen van de school.   

In de luchtvaart is alles streng gereglementeerd zoals ondermeer het onderhoud van de toestellen, de kwalificatie van de instructeurs etc. Als Approved Training Organization (B/ATO-017) beschikt EuroPilot Center over een uitgebreid Safety Management Systeem (SMS) identiek aan dat van een luchtvaartmaatschappij. Veiligheid staat daarom centraal tijdens de gehele training.

De opleidingskost hangt sterk af van het gekozen traject, de locatie (Antwerpen of California) en de progressie van de kandidaat. Voor een gedetailleerd kostenoverzicht en financieringsopties, maak vrijblijvend een (online) afspraak met onze Aviation Coach of neem deel aan een Info Sessie.